Ontstoken teen
In het kort
Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt. Daarbij kunt u last krijgen van een zwelling en pijn aan de teen.Een ontstoken teen kan verschillende oorzaken hebben.Het lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel door middel van een ontsteking. De ontsteking wordt door het lichaam gebruikt om het lichaam te herstellen. Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt. Er worden dan witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers ‘aan te vallen’. Er zijn verschillende oorzaken van een ontsteking van de teen, bijvoorbeeld:
- Een ingegroeide nagel
- Een wond op de teen
- Het scheef staan van de grote teen en druk op de teen door je schoen
Een ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Een acute ontsteking is de reactie van het lichaam op schadelijke stoffen en treedt direct na de beschadiging op. Vaak duurt deze niet langer dan enkele dagen. Als de ontsteking langer duurt, wordt dit ook wel een chronische ontsteking genoemd.
Bij een ontstoken teen ervaart u klachten, zoals:
- Een zwelling
- Pijn aan de teen
- De teen voelt warm aan
- Een rode en glanzende huid op de plek van de ontsteking
- Soms is er pus of etter zichtbaar op het plekje
Vaak geneest een ontstoken teen vanzelf, maar als de ontsteking langer voortduurt kan de pijn erger worden. Dan heeft u last van een kloppende pijn en uiteindelijk wordt het moeilijk om de teen te bewegen.
Als u door een ingegroeide nagel een ontsteking aan de teen heeft gekregen, krijgt u eerst een wondje die kan gaan ontsteken. Dan ontstaat er ‘wild vlees’ op de plek van de ontsteking. Dit is een woekering van bindweefsel op de huid en heeft meestal een korrelig of ruw oppervlak. Als u hiervoor naar de huisarts gaat, kan de huisarts u hiervoor makkelijk behandelen en zal de huisarts het wild vlees weghalen.
U kunt een ontstoken teen voorkomen door:
- Uw nagels goed af te knippen. Knip hierbij de nagels recht en niet rond en niet al te kort. Doe dit wanneer u net onder de douche vandaan komt, zo zijn de nagels wat zachter en makkelijker te knippen.
- Niet te peuteren aan loszittende velletjes en trek ook niet aan nagelstukjes die los zitten
- Naar de pedicure te gaan als u vaker last heeft van een ontstoken teen
- Schoenen te dragen die niet knellen
- Goed tussen de tenen te wassen tijdens het douchen. Neem hierbij ook goed de nagels mee en vergeet niet om de voeten na afloop goed af te drogen.
- Wondjes te ontsmetten met betadine en af te dekken met een pleister of gaasje
- Uw voeding aan te vullen met omega 3, groenten en fruit en specerijen die van nature ontstekingsremmend zijn zoals gember en kurkuma
U kunt uw ontstoken teen behandelen door:
- Houd uw teen goed schoon. Spoel de teen met water en dep de teen dan weer droog.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- Het plekje op uw teen die ontstoken is, wordt na een aantal dagen geel-groen en de huid gaat strak staan op de teen
- Er komt pus of etter uit het wondje
- De teen gaat steeds meer pijn doen en wordt rood en dik
- U heeft last van een ingegroeide nagel