Bloed ophoesten
In het kort
Wanneer u hoest, komt er vaak wat slijm naar boven. Als u een erge hoestbui heeft, kan er bloed in uw slijm zitten. Dit bloed komt uit uw luchtpijp of longen. Hier is een ontsteking van de longen meestal de oorzaak van.Wanneer u hoest, komt er vaak wat slijm naar boven. Als u een erge hoestbui heeft, kan er bloed in uw slijm zitten. Dit bloed komt uit uw luchtpijp of longen. Vaak is het een klein beetje bloed, maar u kunt ook veel bloed ophoesten of klodders bloed. Een ontsteking van de longen is meestal de oorzaak van het ophoesten van bloed. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bronchitis of bij een longontsteking. Ook kan het komen door:
- Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
- Bronchitis
- Auto-immuunziekten, zoals de microscopische polyangiitis (MPA)
- Longkanker
- Longontsteking
- Chronische ontstekingen
- Hart- en vaatziekten, zoals hartfalen of een hartinfarct
U kunt het bloed herkennen doordat u kleine roze of rode stipjes of streepjes in het opgehoeste slijm ziet zitten. Daarnaast kan het opgehoeste bloed eruit zien als schuim. Behalve bloed ophoesten kunt u ook symptomen krijgen bij onderliggende aandoeningen:
- Bij een infectie heeft u vaak ook koorts
- Bij een tumor heeft u vaak al maanden last van hoesten en kan er sprake zijn van gewichtsverlies en vermoeidheid
Neem bloed ophoesten serieus en blijf er nooit mee lopen. Als u bloedverdunners neemt, contacteer dan uw arts en vraag of u (tijdelijk) mag stoppen met deze middelen. Als u veel bloed ophoest, ga dan meteen naar de spoedgevallendienst. Als een ander persoon plots heel veel bloed ophoest, is er gevaar voor verstikking. Leg die persoon in een stabiele zijligging en bel de hulpdiensten.
Als u bloed ophoest, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Deze zal naar uw longen luisteren en in uw keel, mond en neus kijken. In sommige gevallen kijkt de huisarts ook naar uw hart om uw hartslag en bloeddruk te meten en bekijkt hij uw huid. De huisarts kan een bloedonderzoek doen en een foto maken van uw borstkas. Deze onderzoeken kunnen aantonen of u een ziekte aan uw hart of longen heeft. Als het niet duidelijk wordt voor de huisarts waarom u bloed ophoest, kan de huisarts u doorsturen naar de longarts. Bel met spoed uw huisarts of de huisartsenpost als:
- U benauwd bent terwijl u in een rustige situatie zit, bijvoorbeeld als u zit of ligt
- U een piepende ademhaling heeft
- U zich erg ziek voelt bij onder andere koorts, als u zich suf voelt en een snelle ademhaling heeft
- Het bloed wat u ophoest, is erg veel
Als u bij de huisarts bent geweest en u bloed ophoest omdat u bronchitis of een longontsteking heeft, wacht dan tot het bloed ophoesten stopt. Maak een nieuwe afspraak in deze situaties:
- U gaat meer klachten ervaren, voorbeelden zijn: u wordt kortademig of krijgt last van vermoeidheid
- U had bronchitis of een longontsteking, maar blijft bloed ophoesten terwijl de bronchitis of longontsteking al over is